maandag, februari 02, 2015

Dappere tienermoeder doneert moedermelk

Een inspirerend verhaal in Alaska Dispatch News. In november 2014 bevalt de jonge Kaleena Pysher op 19 jarige leeftijd van een dochtertje. Tijdens haar zwangerschap ziet ze in dat ze zelf niet de middelen heeft om het meisje op te voeden. Ze maakt de moeilijkste keuze van haar leven en geeft haar op ter adoptie. De keuze voor een gezin valt haar zwaar, tot ze hoort dat haar voormalige oppas graag een kindje wil adopteren. De keuze is snel gemaakt. “I would trust her with my life,” zegt Pysher. 

Negen dagen voor de uitgerekende datum bevalt Pysher van een gezonde dochter. Ze houdt het meisje de volle 48 uur bij zich, totdat haar adoptie ouders haar meenemen. Dan doet Pysher iets bijzonders; ze neemt de borstkolf ter hand en begint te kolven. Iedere twee uur weer. De borstvoeding bewaart ze in plastic zakjes in haar ouders vriezer. Haar melkproductie blijkt enorm en het kolven wordt al snel onderdeel van de dagelijkse routine. De pijn die ze voelt verbijt ze:“I just sucked it up and kept going,” De voorraad wordt wekelijks via diepvriesboxen verscheept naar de adoptie ouders, zodat het dochtertje de eerste weken van haar moedermelk kan profiteren. 


Vanwege de torenhoge vervoerskosten besluiten de adoptie ouders na 6 weken te stoppen, maar haar melk productie blijft toenemen. Pysher neemt weer een moedig besluit en doneert haar moedermelk aan een moedermelkbank in Colorado. Haar melk wordt nu gebruikt om vroeggeboren kindjes op de NICU te voeden. Op dit moment kolft Pysher nog twee maal daags voor de kindjes op de NICU. Loslaten vindt ze moeilijk: “As long as I’m still giving them breast milk, they still need me for something. (The baby) still needs me.” Alle gebeurtenissen zijn overweldigend voor de 19 jarige vrouw, maar Pysher zelf zegt dat deze ervaring niet had willen missen:  "Now I know there's a stronger love."

Little Hero hoopt dat het verhaal van Pysher ook (pas bevallen) moeders in Nederland inspireert. Want er is nog altijd grote behoefte aan moedermelk voor prematuur geboren baby's. Juist moeders van baby's op de NICU produceren vaak niet voldoende melk om hun kindje(s) te voeden. Soms is de moeder zelf ziek, is de baby nog te zwak om aan de borst te drinken of heeft de moeder teveel stress waardoor de borstvoeding niet op gang komt. Help deze moeders en meld je aan bij een van de moedermelkbanken.

Bekijk hier de bijzondere reportage over Pysher. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten