dinsdag, februari 03, 2015

Verpleegster redt leven vroeggeboren baby in warenhuis

De kans is 1 op 500. Letterlijk. Afgelopen vrijdag helpt verpleegkundige Letty Rubalcava bij een bevalling op het toilet van warenhuis Walmart. De baby is 1 van de 500 baby's die in haar tijd als verpleegster buiten het Salinas Valley Memorial Hospital ter wereld komt.

Rond 10.30u loopt Rubalcava het toiletgebouw van het warenhuis Walmart in. Daar blokkeren twee Walmart medewerkers de deur van een toilet. Een van de medewerker belt met 911. Met haar tien jaar ervaring als verpleegkundige, herkent Rubalcava het geluid dat uit het toilet komt direct: “She was making sounds I recognized as being in labor." Rubalcava biedt haar hulp aan en ziet een jonge Walmart medewerkster op de rand van het toilet zitten. Ze helpt haar naar de grond en vraagt om een paar steriele handschoenen. Al snel is  duidelijk dat de baby niet lang meer op zich liet wachten. ‘It’s too soon.’” zegt de barende vrouw. Nog een laatste wee en de baby wordt om 10.34 geboren. 

Rubalcava plaatst de baby op de borst van haar moeder en ziet dat het meisje inderdaad veel te vroeg ter wereld is gekomen. Op dat moment opent de baby haar ogen en kijkt haar recht aan: "I was glad the baby did that because that told me it was above 26 weeks.” Rubalcava probeert het meisje zo goed en kwaad als het gaat af te drogen en te stimuleren. Een paar tellen later arriveren brandweer en ambulance. Ze hebben een Eerste Hulp setje bij zich waarmee Rubalcava de navelstreng kan knippen. Gelukkig, want het personeel bij de alarmcentrale had de medewerkers van Walmart geadviseerd deze met een veter af te binden, maar "This is a premature baby so we want to delay cord clamping as much as we can.” Snel wikkelt Rubalcava de baby in een dekentje en een mutsje en moeder & dochter vertrekken per ambulance naar het ziekenhuis. De baby wordt direct naar de NICU gebracht en maakt het naar omstandigheden goed. Vanwege privacy redenen worden er verder geen gegevens over de ouders vrijgegeven. Wel heeft de vader Rubalcava bedankt voor haar moedige optreden. 

Rubalcava zelf is blij dat ze op het juiste moment op de juiste plek was. Af en toe denkt ze aan de complicaties die hadden kunnen optreden: "I didn’t know the gestational age when I realized this baby was preterm. I didn’t know any co-morbidities for Mom. Does she have high blood pressure? Were there twins?” Gelukkig was dit niet het geval en deed ze in haar ogen wat al haar collega's hadden gedaan: “I think we all go into nursing because we care about people, we want to help people and that doesn’t stop when you leave the hospital.” In onze ogen is ze een ware heldin!

Bekijk HIER het hele verhaal van Rubalcava. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten