dinsdag, januari 27, 2015

Lager zelfbeeld voor ex-prematuren


Een nieuwe Finse studie toont aan dat pubers die prematuur geboren werden, een lager zelfbeeld hebben dan leeftijdsgenoten. Ook hebben zij pas op latere leeftijd hun eerste seksuele ervaring. Dit zou niet alleen gelden voor extreem vroeggeboren kinderen, maar voor alle baby's die voor de 37 weken ter wereld komen.

Volgens de onderzoekers wordt hiermee aangetoond dat vroeggeboorte dus niet alleen gevolgen voor de lichamelijke, maar ook de sociale ontwikkeling heeft. Gemiddeld genomen zouden ex-prematuurtjes 'voorzichter' zijn dan leeftijdsgenoten. 

Tegelijkertijd plaatsen de onderzoekers kanttekeningen bij de uitkomsten. Zo werden alle proefpersonen in de tachtiger jaren geboren. De zorg voor prematuur kindjes was toen anders dan de intensieve zorg op de NICU's tegenwoordig. Het kan dus nog jaren duren voordat onderzoekers iets kunnen zeggen over de sociale ontwikkeling van prematuur baby's die nu ter wereld komen. 

2 opmerkingen:

  1. Interessant, misschien is het vooral een effect van een meer beschermde
    opvoeding?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien...Ik kan me ook voorstellen dat het iets te maken heeft met de hun start. Zeker kindjes met een echt moeilijke start ontwikkelen zich vaak op veel vlakken iets langzamer. (Later lopen, staan, rennen etc) Misschien ervaren zij dit zelf ook als 'anders' t.o.v leeftijdsgenootjes en heeft dit weer effect op hun zelfbeeld.

      Verwijderen